Özel İşsizlik Sigortası Almadan Önce

Öncelikle bu yazıda “Gelir Güvencesi Sigortası” bir diğer adıyla “Özel İşsizlik Sigortası” konularından bahsetmek istiyorum. İşsizlikSigortası yazısında İŞKUR’dan alınan işsizlik sigortasını anlatmıştık. Şimdi özel sektörün sağladığı özel işsizlik sigortasını anlatmaya çalışacağız.


Çalışacağız” kelimesi lafın gelişi seçilmedi bu işsizlik sigortası türü özel firmalar, sigorta şirketleri, bankalar tarafından sağlandığı ve Türkiye’de pek yağın olmadığı için elimizde konuyla ilgili pek fazla kaynak yok. En önemli hukuki kaynaklar bankacılık, sigortacılık gibi kanunlar. Gelir güvencesi sigortası almak istiyorsanız, bir sorun çıkması halinde, en önemli hukuki dayanağınız hizmeti alacağınız firmayla yaptığınız sözleşme olacak kanaatindeyim,  bu durumda en baştan ifade etmeliyim ki yapacağınız sözleşmeyi çok iyi inceleyin. Size ne söylenirse söylensin asla okumadan imza atmayın.


özel işsizlik sigortası

Neden Özel İşsizlik Sigortası Yaptırmalıyım?

Önceki (İşsizlik Sigortası)yazıda İŞKUR’un sağladığı işsizlik sigortasının bir üst limiti olduğundan bahsetmiştik. İşsizlik ödeneğini nasıl kolayca hesaplayacağınızı örnekle açıklamıştık. Bu şekilde ödeneğinizin miktarını hesaplayıp bu paranın işsiz kaldığınızda size yetmeyeceğini düşünüyorsanız ek bir kaynak olarak özel sigorta seçeneklerini düşünebilirsiniz. Konu tamamen duygusal($). Bu arada İŞKUR’dan işsizlik sigortası alırken özel sigortadan da faydalanmak mümkün.


Özel İşsizlik Sigortası Şartları?

Sözleşme tarihinden 4ay(120gün) çalışman gerekiyor. Yani en az dört ay daha o işe katlanmak zorundasın. Her işsiz kalan bu parayı alabiliyor mu tabi ki hayır. “Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi.” kuralı burada da karşımıza çıkıyor. Mesela istifa ederek ayrılırsanız sigorta alamazsınız. Hatırlarsanız İŞKUR içinde aynı kural geçerliydi. Hali hazırda İŞKUR’dan işsizlik sigortası almak için geçerli olan kurallar özel sektör için de geçerli ek olarak sözleşme tarihinden itibaren 4ay çalışmak gerekiyor. Prim ve ödemelerle ilgili kurallar seçtiğiniz firmaya göre değişmektedir.


Gelelim en önemli noktaya:

Sigorta firmanızla yapacağınız sözleşme sizin en önemli belgeniz olacak. Dikkatlice incelemeden hiçbir belgeye imza atmayın. Sözleşmenizde özel bir madde var diyelim. Madde ”Fadime işyerine cebinde kabuklu yemişle geldiği için işten atılırsa sigorta ödeme yapmaz.” Bu durumda “Fadime haklı sebep bildirilmeden işyerine kabuklu yemişle geldiği için kovuldu” diyelim bu durumda ne olacak? Fadime İŞKUR’dan işsizlik sigortası almaya hak kazansa bile sigorta şirketinden parasını alamayacak. Onca primi boşuna ödemiş olacak.


İşsizlik zor ve daha zoru hazırlıksız yakalanmak ama hazırlık yaparken dikkatli olmak gerekir. İş arama sürecinde karşılaştıklarım(Banaİş Bul Amca) ile ilgili yazdığım yazıyı okuyanlar bilir bende işsizim. Bu yüzden son olarak size bedduam “hiç işsiz kalmayın emi.

Bu arada insan kaynaklarının konusunu teşkil eden meselelerde daha sık yazmaya çalışacağım. Takipte kalın :)

5 yorum:

  1. Şurayı belirtmek istiyorum yazınızda bahsetmişsiniz fakat ben tekrar , diğer ziyaretçiler için tekrar hatırlatmak anlamında yazıyorum eğer işsizlik maaşı almak için işverenin sizi çıkartması gerekiyor yani işci kendi isteği ile işten ayrılırsa ve sgk işçi çıkış bildirgeside ona göre verilirse işsizlik maaşı alınamaz , işverenin sizi işten çıkartmış olması gerekiyor sgk işten çıkış bildirgesinde 4.numaralı kod işaretlenmelidir ( 4.Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından feshi ) bu arada yazınız çok faydalı olmuş teşekkürler paylaşım için

    YanıtlaSil
  2. @Gökhan TEKİN
    Ben hatırlatmanız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. faydalı bilgiler,elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. @Bağımsız Yazar
    Faydalı olabildiysem ne mutlu bana. :)

    YanıtlaSil
  5. Adsız22:20

    çalışmanın sonucu bu mudur? tüm maddelere dikkat edin cümlesinin yayılmışı...

    YanıtlaSil

Lütfen eleştirinin sınırlarını zorlayın.
Yorumlama biçimi:Anonim'i seçerek isimsiz yorum yapabilirsiz.
Spam içeren yorum yayınlanmaz.Örn;küfür,hakaret,reklam,vb.
Yorum gönderildikten sonra yorum üzerindeki bütün haklar sitenindir.
Yorum gönderen herkes yukardaki yönergeyi onayladığını kabul ve ilan eder.