Blogspot Nasıl At Gözlüğü Oldu?

Blogspot

Blogspot kelimesine takmış bulunmaktayım sayın okuyan. Ben zaman buldukça blog okumaya çalışan, iyi blogları sık sık ziyaret eden, başarılı blogcuların fikirlerine değer veren bir blog okuyucusu olarak son zamanlarda bu “blogspot” kelimesinin bana bir at gözlüğü gibi yapıştığını düşünmeye başladım.

Zaman zaman takip ettiğim blogların dışında google da blog ararken buluyorum kendimi. Günlerden bir gün yine böyle bir arayıştayken fark ettim ki google da arama yaparken “blogspot” yazarak arama yapıyorum. Bu durum bir hayli canımı sıktı. Zira blogger servisinin dışında da çok başarılı blogların olduğunu biliyorum. Kim bilir bilmediğim başarılı ne kadar çok blog var?


Blogspot bana nasıl at gözlüğü oldu?


1-Bu sorunun bence temel nedeni “Google Friend Connect” servisi. Bu servisten yararlanırken elbette blogspot uzantılı blogları takip etme zorunluluğu yok ama kabul edersiniz ki hem kullanım kolaylığı hem de okuma listesine link eklerken 300’le sınırlı olması beni blogspot uzantılı siteleri takip etmek konusunda zorluyor. Çünkü bu şekilde herhangi bir sınırlama yok.

Takip ettiğimiz blogların güncel yazılarına ulaşmak için Friend Connect’e mecbur değiliz. Mesela ben Bloglovin servisini kullanıyorum ama bu da tam olarak çözüm değil. Çünkü zaten kısıtlı olan boş zamanlarda, blogger’a giriş yaptıktan sonra bide başka başka servisleri açıp, bi kısım bloğu oradan bi kısmını diğer taraftan takip etmek, okumakla harcamak isteğim vaktimi yok ediyor.

blogspot oku

2-Bir diğer önemli etken blog yazarları. Blog yazarları genel olarak hangi servisi kullanıyorsa o servisi kullanan blogları takip etme eğiliminde. Bunun en basit örnekleri aslında blog kodları konusunda destek aldığımız siteler. Onlar bile “wordpress bilmem neleri”, “blogger bilmem neleri” şeklinde ayrılmış durumda. 

Genel izlenim olarak blogları okuyanların, yorum bırakanların çoğu, blog yazarı. “Körlerle sağırlar birbirini ağırlar.” durumuna ne kadar uzağız? Madem kendimiz yazıp kendimiz okuyoruz neden bide servis servis ayrılıyoruz?
Örneğin; Blogcu gardaşlar, WordPressci ağabeyler,  Bloggercı ablalar, Tumblrcı arkadaşlar…
Bahse varım bunlardan hangisini kullanıyorsanız takip ettiğiniz blogların büyük çoğunluğu da o servise ait.

3-Son olarak şu listeler benim blog dünyasına bir at gözlüğüyle bakmama sebep oldu. Hepiniz bilirsiniz en iyi bloglar, okunası bloglar, süper bloglar, en okunası süper bloglar listesi bu listeler vb. genel olarak listeyi yapanın arkadaşlarının bulunduğu bu listeler çoğunlukla beni kısır bir çevreye mahkum ediyor. Tam bu noktada sözlüklere göz atıyorum. Sözlükçülerin kendi bloglarını paylaştıkları listelerden, farklı bişey bulmanın imkansızlığı karşılıyor beni.


Blogspot at gözlüğünü nasıl çıkarırım?


Bu noktada hayal kurmak istiyorum.

Belki bi gün bütün blogların bulunduğu bir site kurulur. Bu sitede o gün aradığım konuda binlerce blog yazısı listelenir. En beğenilen, en tartışılan, en yeni  yazılara anında ulaşabilirim.

Belki bi gün bütün blog yazarları kendi kullandığı servisi kullanan blogculara karşı sergilediği dayanışmayı büyütür. Tüm blog yazarlarının dost olabileceği bir anlayış oluşur.

Belki bi gün bloglar listelenirken objektiflik ilkesine bağlı kalınır da daha iyi bloglara anında ulaşılır.

Belki tüm bunlar gerçek olur da benim gibi blog okuyucuları daha iyi yazılara ulaşmak için internette fellik fellik dolaşmak zorunda kalmaz.

Daha önce blogspot kelimesini göklere çıkardığım yazıyı okumak isterseniz: Blogspot Candır

27 yorum:

  1. Gecenlerde ayni konuyu bende dusundum, ayni servisi kullanan insanlar birbirini agirliyor diye. Dogru gozlemlerinle olusmus guzel bir paylasim, tesekkur ederim. Sevgiyle yasa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Huzurla yaşayın. :)

      Sil
  2. O bahsettiğin kısır döngüye girdiğimi ben de hissediyorum son zamanlarda. Blogspot'ta çok çok çok sayıda ama ufak gruplar var. Hep birbirimize yorum bırakıyoruz, yazılarını paylaşıyoruz, keyifle okuyoruz ama bir süre sonra bir bakıyoruz ki okuduğumuz herkes birbirini tanıyor, nasıl yani :) Dediğin gibi farklı platformlarda keşife çıkmak şart...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bide şu var eğer bu ufak guruplar ne kadar samimiyse dışarıya açılmaları da o kadar zorlaşıyor.

      Sil
  3. İnternet, farklı seslere, sözlere, fikirlere ulaşım aracı aslında. Ancak, bu o kadar da kolay olmuyor. Bunun için saatleri bilgisayar başında geçirmek gerekiyor. Dediğiniz gibi, "körler, sağırlar birbirini ağırlar" atasözünde olduğu gibi bir çember içinde kalıyoruz. Hayaliniz benim de hoşuma gitti. Tüm blogların bir havuzda toplanması iyi fikir. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında benim fellik fellik blog arama sebebim de sizin ifade ettiğiniz farklı seslere ulaşma arzusu. Maalesef bu kolay değil. Aslında blogları bir araya toplamaya yönelik girişimler var ama hem çok sınırlı hem oralarda da belli hakim guruplar var.

      Sil
  4. Ben blogspottan önce Türkçe blog hizmeti veren blogcu.com'daydım. Zaten blog dünyasıyla ilk blogcu sayesinde tanıştım. Tamamen tesadüftür o da, bir kedi forum sitesindeki arkadaşım haber vermişti. Çok severek yıllarca orada kapatıp açtığım birkaç blogum oldu sonra blogcu bambaşka bir hale dönüştü, böyle facebook 'duvar'ı olan garip bir hale döndü, kimse kimseye yorum yapamaz hale geldi tadı kaçtı, topluca blogspota GÖÇ ETTİK diyeyim:)))ve zamanla buraya da alıştık. Blogcu hala o tuhaf halinde bakasım bile gelmiyor. wordpress e ise siyasi bazı konulara ilgimle keşfettim kendi sayfam yok ama biriki sayfa var...nadiren giriyorum...ama pek ısınamadım soğuk geliyor bana wordpress...diğer yazdıklarınızı tumpir filan hiç bilmiyorum.

    ancak bloggerda da memnun olmadığım şeyler var mesela yorumlarım blog ismiyle yayınlanmıyor kedici teyze ve bücürükveben isimli iki blogum var biliyorsunuz, ben istiyorum ki yorumum blog ismimle yayınlansın çünkü karışıklık oluyor yani mesela bana - ayşe fatma- diye yorum bırakılınca bu kim diyorum? blog adı başka oluyor e bunadım zaten...mesela siz ilk insan diye yorumunuz ben de yayınlanıyor blogunuzu tutup ilk insan diye arıyorum panelimde -b12 eksikliği- sonra kulağakaçanlar'ı görünce hatırlıyorum a evet kulağakaçanlardı diye:))) anlatabildim mi bilmem:))
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anladım ismimi değiştirmemi öneriyorsunuz. :) Aslında haklısınız bunu bir ara düşüneyim. Dediğiniz gibi daha akılda kalıcı olur.

      Sil
    2. yokyok, isminizi değiştirmenizi önermiyorum ne haddime...aynı sorun bende de var benim blog ismim kedici teyze veya bücürükveben
      ben istiyorum ki yorumum öyle gelsin size ama bakın Müjde dural olarak geliyor
      eskiden blog ismimle çıkıyordu (otomatik olarak) naslı eski hale getiririm bilemiyorum mesela sizin de kulağakaçanlar olarak gelirse bana o zaman şaşırmam...yoksa blog isminiz yine aynı kalsın

      Sil
  5. İnternet dipsiz bir kuyu. Bulabildiğimiz kadarıyla okuyoruz. Ben mesela #Blogfırtınası gibi aktivitelerden bir çok bloggerla tanıştım. Yani böyle sosyal aktivite yaparak birbirimizi bulabiliriz.Blogvin de güzel ama sosyal aktivite daha güzel dostluklar kurabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O aktiviteden haberim olmuştu ama maalesef bi takım işler yüzünden dahil olamadım. O güzel bir etkinlikti katılanların bir kısım paylaşımlarını zevkle okudum. Elbette bu tarz etkinlikleri daha çeşitlendirmeli ve sık sık yenisini düzenlemeli. Söylediğiniz gibi aktivite konusu yeni dostlar edinme konusunda çok önemli.

      Sil
  6. Ben blog açmadan önce blog okuyucusuydum. Dediğiniz gübi wordpress blog sahiplerini de takip ettim. Fakat blogcuyu temasından dolayı bir türlü sevemedim. Benim için her blog sahibi candır ama haklılık payınızda tabiki çok yüksek. Mesela yemek bloggerı sadece o alanda bu sadece kendi alanında bile gruplaşmaya neden olabiliyor. Benim için farketmiyo çünkü her yönden blogu okumayı yazış tarzlarını sevdiklerimi talip edemesemde okuyorum.
    Şimdi gruplaşma diyoruz ama ben bana samimi geleni tabi daha bi ayrı severim. Arkadaşlıklarımız bile böyledir çoğu zaman.
    Yine de parçalara bölünmek yerine hergün yeni bloglar keşfetmekte fayda var...
    Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki sizin ifadelerinizle "En Bi Sevdiklerimiz" olacak. :) Blog yazarları arası gelişen arkadaşlığa ve dayanışmaya hayran olmamak elde değil. Benim kast ettiğim sadece belli bir çevreye odaklanıp bunun dışına bakamamak. Bunu da kendim yaşadığım için söyledim.

      Çözümlerden birisi de dediğiniz gibi hergün yeni bloglar keşfetmek.

      Keşke yeni açılan bloglara hemen ulaşabileceğimiz bi mekanizma olsa. Ben eski blogcuyum diye demiyorum bunu bir okuyucu olarak söylüyorum. Bazen o kadar güzel bloglara rastlıyorum ki 3-5 güzel paylaşım yapmış(gerçekten güzel paylaşımlar) sonra belki yorum gelmediğinden belki hak ettiği değeri görmediğinden bloğu terkedip gitmiş. Bu tarz çok başarılı insanları okuma imkanını kaybettiğimi görünce üzülüyorum.

      Teşekkür ederim.

      Sil
    2. Tabiki dediğinizde haklısınız zaten o konuda hak vermemek tüm yeni bloggerlara terbiyesizlik olur :)
      Ben gruplaşmalar için demiştim tabiki şuana kadar sevmediğim kimse olmadı ama en bi sevdiklerim de başka tabi :)
      Ben teşekkür ederim cevabınız için :)

      Sil
  7. Takip ettiğim bloglarda güzel yorumlar bırakan blogları keşfediyorum mesela, çekilişlere katılıyorum sosyalleşmek adına.. Yazarkafe'den yeni blog keşiflerim çok oluyor, ama dediğiniz gibi keşfedilecek ne çok blog var aslında..
    Emrah'a katılıyorum, #blogfırtınası çok güzel bir etkinlikti ve ben o etkinlikte harika bloglar keşfetmiştim. Böyle yaratıcılığı teşvik eden etkinlikler hoş oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaştıklarınız hepimiz için tavsiye niteliğinde olmuş.Önce bunun için teşekkür ederim.

      #blogfırtınası Etkinliğinde sizin paylaşımlarınızdan bir kısmını takip etme imkanım da olmuştu. Çok eğlendiğinizi görmüş imrenmiştim. Böyle hoş etkinlikler artırılmalı.

      Sil
  8. Adsız18:09

    Bir yerlerde çok iyi bloglar var ama pek bulamıyoruz. Bulduğum zaman üzülüyorum bu zamana kadar neden keşfetmedim diye. Benim blogumu blogger da açmamın nedenlerinden biri de GFC idi ama sonra gördüm ki GFC ye insanlar karşılıklı üye oluyor küçük bir kesim birbirini takip edip duruyor.

    Blogunuzla yeni tanıştım. Daha önce de söylendiği gibi bir etkinlik düzenleyebiliriz. Ben bu konuda yarımcı olabilirim. Konuşup tartışıp karar verelim. Bu konuda sizin de yardım edeceğinizi düşünüyorum. Mail adresim: ask.to.sherly@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mail attım. Biraz geç oldu. Uygun bir zamanda görüşelim bu konuyu.

      Sil
  9. Iyi ve kaliteli bloglara ulaşmak zor olmamalı evet.
    Dikkat edilmesi gereken bir konuya değinmişsiniz.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Bence blogger diğerlerine kıyasen daha kullanışlı ondan dolayı insan ister istemez burada buluyor kendini

    YanıtlaSil
  11. Adsız19:19

    Hele son zamanlarda GFC'nin bizlere çektirdiklerini göz önüne alacak olursak, böyle bir oluşum, mecra, sayfa vs. temiz bir nefes gibi gelecektir.
    Herkes kendince birşeyler yapmaya çalışıyor sayfasında, mesela yeni blogları tanıtmak ya da takip ettiği blogları paylaşmak gibi ama dediğin gibi kendi içimizde dönenip duruyoruz galiba ;)
    Wordpress'te çok hoş sayfalara rastlıyorum arada ama şu takip güçlüğü bir süre sonra vazgeçmeme neden oluyor maalesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takip güçlüğü olmasa muhtemelen çok daha zengin çevreler ediniriz.

      Sil
  12. Derin bir sorun bu gerçekten de iyi yazılar bulmak için zamanımızı boşa harcıyoruz bazen...

    YanıtlaSil
  13. güzel yazı dar çevrelere sıkışmamak lazım dünya bu kadar küçülmüşken:)

    YanıtlaSil
  14. Google Friend Connect demissinde o da dogru duzgun calismiyor bazen blogu takip etmek istersin hatta veiriyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız hata çok sık oluyor. Sizin dediğiniz gibi google blogger ile pek ilgilenmiyor galiba.

      Sil
  15. Blogger son zamanlarda ülkemizde oldukça gelişti ve kullanıcısını arttırdı. Blogger bloglarına com.tr uzantısı gelmesinin de asıl sebebi budur. Bu nedenle Blogger bloglarına kafayı takmış olmanız gayet normal çünkü dünyada ve ülkemizde blogların çoğunu blogger kullanan yazarlar oluşturuyor.

    YanıtlaSil

Lütfen eleştirinin sınırlarını zorlayın.
Yorumlama biçimi:Anonim'i seçerek isimsiz yorum yapabilirsiz.
Spam içeren yorum yayınlanmaz.Örn;küfür,hakaret,reklam,vb.
Yorum gönderildikten sonra yorum üzerindeki bütün haklar sitenindir.
Yorum gönderen herkes yukardaki yönergeyi onayladığını kabul ve ilan eder.