İşsizlik Sigortası Ve Başvuru Süresi


Bu yazıda mümkün olan en kısa şekilde İşsizlik Sigortası, İşsizlik Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır? İşsizlik Sigortası Başvuru Süresi, İşsizlik Sigortası Ne Kadar? İşsizlik Sigortası Nasıl Alınır? Gibi konuları aydınlatmaya çalışacağım. Hukuk ve mevzuatla ilgili konular olduğu için bu yazıdan sonra yapılacak değişiklikler için uyarın lütfen. 

İşsizlik Sigortası Nedir?

İşsizlik sigortası bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılara işsiz kalmaları nedeniyle uğradıkları gelir kaybını belli süre ve ölçüde karşılayan, sigortacılık tekniği ile faaliyet gösteren zorunlu sigortayı, ifade eder.


İşsizlik Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sigortalı işsizin, bu maddede belirtilen ödeme ve hizmetlerden yararlanabilmesi için işten ayrılma bildirgesi ile birlikte hizmet akdinin feshedildiği tarihi izleyen günden itibaren İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdürlüğüne(İŞKUR)  doğrudan veya elektronik ortamda başvurması gerekir. 
Özetle ister İŞKUR’un internet sitesinden, isterseniz herhangi İŞKUR’a giderek doğrudan başvurunuzu yapabilirsiniz.

İşsizlik Sigortası Başvuru Süresi Ne Kadar?

Hizmet akdinin feshedildiği tarihi izleyen günden itibaren otuz(30) gün içinde başvurmanız gerekir. Mücbir sebepler dışında, başvuruda gecikilen süre işsizlik ödeneği almaya hak kazanılan toplam süreden düşülür.


İşsizlik Sigortası Ne Kadar?

Aslında İşsizlik Sigortası Kanunu, kanunda geçen parasal ödemeleri “İşsizlik ödeneği” olarak tanımlamıştır. Yani kanuna göre doğru soru şudur: İşsizlik Ödeneği Ne Kadar?
Ödeneğin miktarı ise sizin ücretinize göre değişiklik göstermektedir. 
Kanuna göre günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı(%40) olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini(%80) geçememektedir. Yani güncel asgari ücretin bürüt tutarının yüzde sekseni(%80) bizim alabileceğimiz en fazla işsizlik ödeneği miktarıdır.

Gelin bir örnekle açıklamaya çalışalım.
Güncel asgari ücret 2.000 lira olsun bizim maaşımız ise 10.000 lira aslında biz maaşımızın %40 yani 4.000 lira işsizlik ödeneği almalıydık. Asgari ücretin(2.000) yüzde seksenini(%80) hesaplıyoruz 2.000’in yüzde sekseni 1.600 bu durumda bizim alabileceğimiz işsizlik ödeneği miktarı 1.600 oldu. Gördüğünüz üzere para cücük kadar kaldı. Bu örnekteki asgari ücretli ne kadar işsizlik ödeneği alacak? 2.000/100=20 ve 20*40=800 lira.
Bütün bu hesapları yaparken son 4 aylık prime esas kazançları dikkate aldığımızı unutmayın. 


Eğer hesap sonucu çıkan para bana yetmez diyorsanız özel firmaların sağladığı bir işsizlik sigortası türü de mevcut. İşsizlik sigortasına ek gelir olarak düşünülebilir. Özel işsizlik sigortası hakkında (Özel İşsizlik Sigortası Almadan Önce) yazıma da bir göz atmanızı tavsiye ederim.

İşsizlik Sigortası Nasıl Alınır?

İlk işsizlik ödeneği ödemesi, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapılmaktadır. Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTT şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler.

İşsizlik Sigortası

Ek bilgi: SGK'lı Bir İşçinin İşsizlik Maaşı Alabilmesi İçin

Yukarıda işsizlik sigortası alınması için "herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılara" ifadesini kullandık. Bu ifade eksik kalmış. Sigortalı işten ayrılış bildirgesindeki ifadeyi kullanmak daha doğru olacak. Burada SGK işten çıkış kodları 4.maddeye gönderme yapılıyor. 

Bu durumda SGK'lı bir işçinin işsizlik maaşı alabilmesi için "Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi" gerekmektedir. İlk ifademizde "belirsiz süreli iş sözleşmesi" kısmı eksikti.

Ek bilgi kısmına değerli yorumlarıyla katkıda bulundukları için sayın Gökhan TEKİN'e çok teşekkür ederim.

Kaynaklar; 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu (1999), İŞKUR

4 yorum:

  1. Güzel paylaşımınız için gönülden teşekkür ederim fakat en önemli konuyu unutmuşsunuz sanırım , Sgk 'lı bir işçinin işsizlik maaşı alabilmesi için işciyi işverenin çıkartması gerekiyor yani Sgk işçi çıkış bildirgesinde 4 numaralı madde seçilerek çıkışı yapılması gerekiyor 4 numaralı madde nedir derseniz , Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi bu şeçenek belirtilerek sgk çıkış bildirgesi verilmesi gerekiyor aksi takdirde işsizlik maaşı alınamaz

    YanıtlaSil
  2. @Gökhan TEKİN, Değerli katkılarınız için teşekkür ederim aslında "İşsizlik Sigortası Nedir?" alt başlığında bahsi geçen konuyu şu şekilde açıklamaya çalıştım "herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılara".

    Bahsettiğiniz SSK işten çıkış kodları sanırım oradaki 4. madde "Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi" olarak ifade edilmiş. Benim ifadem daha yalın ama eksik olmuş. Hemen gerekli düzeltmeyi yapıyorum. Uyardığınız için tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Ben de bu faydalı paylaşım için ufak bir ekleme yapayım izniniz olursa:

    İşsizlik ödeneğinden faydalanmak için son 3 yıl içinde 600 iş günü prim ödemesinin yapılmış olması gerekiyor. Bu bir kaç iş yerinin toplamı da olabilir. Bununla birlikte bu 600 günün içindeki 120 prim günü ise son çalıştığı iş yerine ait olması gerekiyor. aksi taktirde işsizlik ödeneği başvuru kabul edilmez.

    YanıtlaSil
  4. @rmmbr Teşekkür ederim katkılarınız için izin ne demek. Aslında prim ödemeleriyle ilgili ayrıntılı bir tablo paylaşmayı da düşündüm ama anlatmak istenen iyice karışmasın diye geçtim başta da ifade ettiğim gibi kısa bir anlatım yapmaya çalıştım. Haliyle çok fazla eksik kalmış oldu. Sizlerin yorumları sayesinde de bu eksikler bir bir tamamlanıyor. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil

Lütfen eleştirinin sınırlarını zorlayın.
Yorumlama biçimi:Anonim'i seçerek isimsiz yorum yapabilirsiz.
Spam içeren yorum yayınlanmaz.Örn;küfür,hakaret,reklam,vb.
Yorum gönderildikten sonra yorum üzerindeki bütün haklar sitenindir.
Yorum gönderen herkes yukardaki yönergeyi onayladığını kabul ve ilan eder.