Yemek, İçmek, Sıçmak Ve Kapitalizm Üzerine

İnsanoğlu kısa ömrünün büyük kısmını uyumak, yemek, içmek, boşaltım gibi faaliyetlere ayırmak zorunda. Bu konu çeşitli açılardan “kayıp zaman” olarak ele alınmış olabilir ama henüz elle tutulur bir çözüm noktasına gelmekten çok uzağız.

Konuya dini, tıbbi, psikolojik açılardan yaklaşmadığımı ifade etmemde fayda var zira İlkİnsan karakterine “Annesi Kur’an okurken müzik dinlediği için çarpılan kız” muamelesi yapılmasını amaçlamıyorum.  “Ateizmi tebliğ etme uğraşları” olarak görülmesini ya da “tıp dünyasına meydan okumak” olarak algılanmasını hiç istemiyorum. Özünde çok basit bir kapitalizm eleştirisinden başka bir amacım yok. O değil de Ateizmi yaymaya çalışmak nedir? :) Yapmayın.


tüketim-toplumu


Küreselleşme ve yeni sağın yükselişi tüm dünyada etkisini artırmışken, refah devleti kavramı unutulmaya yüz tutmuşken, ulusüstü şirketler her geçen gün yeni pazarlar fethederken bu neo liberaller nasıl bir rehavete kapılmış ki: insanların bu uğraşlarla vakit geçirmesine hala göz yumabiliyorlar.

Ey neo liberal! Bu insanlar hayatları boyunca ortalama; 20 yıl uyuyor, 10 yılını ise yemek, içmek, tuvalet gibi uğraşlarla heba ediyor. Bu süreleri daha verimli kullanamaz mıyız? İnsanlar 30 yıl daha fazla çalışabilir mesela ve daha fazla tüketebilir doğal olarak. Bazı sektörler süreçten hasar alabilir ama kapitalizm çok daha güçlenecektir. 


Çılgınlar gibi tüketim olanağı


Bir hayal edin lütfen. İnsanlar 20 saat çalışıyor düşünsenize üretim kapasitemizin ulaştığı boyutları. Tüketim noktasında da devrim gibi bir yenilik olabilirdi. En yeni telefonu almak için aylarca kuyrukta bekleyebilirler mesela. Yemek, uyumak gibi ihtiyaçları da olmayacağına göre, kuyruktan ayrılmalarına da gerek kalmazdı. Bir düşünün kulağakaçanlar1 modeli için kuyruğa girmiş birisi daha kuyruğun sonuna gelmeden kulağakaçanlar2 modelini piyasaya sürmek mümkün olabilirdi. 

Lafargue yoldaşın dediği gibi “Çalışın, çalışın proleterler, toplumsal serveti ve kendi yoksulluğunuzu artırmak için çalışın. Çalışın ki, daha da yoksullaşarak daha çok çalışmak ve yoksullaşmak için bir takım nedenleriniz olsun.

Daha fazla çalışmak ve daha fazla tüketmek arzusuyla yanıp tutuşan bu insanların sorununa neden çözüm bulmuyor bu kapital sistem? Oysa bu hamle çarkları buhar makinasından bile hızlı çevirme kapasitesine sahip. Şu bilim kurgu filmlerindeki gibi birkaç hapla sorun çözülebilir. Hatta yemek şirketleri, yatak üreticileri de kendi ürünlerinin kapsülünü yaparak daha kârlı işlere imza atabilirler.

İkinci bir çözüm önerisi olarak diyabetlilerin kullandığı insülin pompası gibi bir sistem yapılabilir. Böylece insan ihtiyaçları bu sistem tarafından otomatik olarak karşılanır, atıklar bertaraf edilir. İnsülin pompalarının dünyada çok gelişmiş modelleri mevcut. Her türlü ihtiyacın belirlenmesi ve giderilmesi bu makine tarafından otomatik olarak yapılabilir.

Aslında tüm bu veryansının sebebinin “soğuk klozet kapağı” olduğu öğrenilince bu satırlarım neo liberaller tarafından pek ciddiye alınmayacak biliyorum ama son olarak bir düşünsenize insan doğası ufacık hesaplar yaparken dünyayı ateşe atmaya ne kadar müsait?


insülin-pompası

İnsülin Pompasıyla İlgili Bilgi notu: Türkiye de sağlık bakanlığı hala en eski sürümlerini desteklemekte hatta SGK sensörlü pompaların ödemelerini bile yapmamakta. İnsülin pompalarının gelişmiş versiyonları insanların şeker hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabilecek sorunlarını önlerken onlara daha kaliteli bir yaşam sunmakta. Çocuklara tablet dağıtan bir hükümetin şeker çocukları günde 4 defa iğneye mahkum etmesi, parmak uçlarını delerek sayısız ölçüm yapmaya mecbur bırakması. Türkiye’deki tip1 diyabetli çocukların(yeni doğmuş bebeklerde de görülebilmektedir) dünyadaki yaşıtlarının kullandığı teknolojinin 20 yıl gerisinde tutulması bir çelişkidir elbet. Umarım bu soruna bir çözüm düşünülür.

14 yorum:

  1. hahahahaha:)))))))))))eline sağlık:) çok hoşuma gitti bu yazın. Soğuk tuvalet kapağı :))))üşenmezsen bir çare var: Birazcık su kaynat, dök kapağa, sonra tuvalet kağıdı ile kurula. Sıcacık oluyor. :)

    Kapitalistler aslında böyle şeyler düşünüyorlardır da belki hani uykusuz bırakacak hap, tok tutacak hap:))) benim okuduğum daha vahim şeyler de düşünüyorlarmış hatta Prens Charles filan da bunların arasında, oturup gizli toplantılarda dünya nüfusunu nasıl azaltacaklarını, (biyolojik silah yapıp atmak dahil!! Dünyanın iyiliği içinmiş!!! yersen...zaten şu eboladan filan şüpheleniyorum neyse konuyu dağıtmayayım kapitalist Allah'ı para olan insan diyorum ben ve korkulur bunlardan...

    YanıtlaSil
  2. @bücürükveben
    Tavsiyeniz için çok teşekkür ederim ama üşenirim ben kesin. :) Yok dağıtmadınız efenim ebola konusunda bu tip iddialar konuşuluyor hatta kanser, şeker hastalığı gibi konularda da benzer iddialar var. Fakat o kadar cani olmadıklarına inanmak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnan...inan...ben sana o makaleyi araştırıp bulayım bulabilirsem...linkini yazarım yalnız Türkçe değil; çok da uzundu...yine de ister misin buradan haber ver, ona göre arayayım..

      Sil
  3. @bücürükveben
    Efenim kusura bakmayın geç cevap verdim. Kapatmam gerektiği için.İsterim deyip sizi zahmete sokmak kolay yol olurdu ama Türkçe olmayan uzun bir makaleyi çevirip okuyacağımı hiç sanmıyorum. Teşekkür ederim ilginiz için ama işte ben biraz tembel ve cahilim malum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli değil :) estağfurullah ne cahili? Herkes senin kadar cahil olsa keşke şimdi akp başımızda olmazdı, herkes İngilizce bilmek zorunda olmadığından "madem Türkçe değil niye göndermiş geri zekalı Bücürük" demeyin diye belirtmek istemiştim...

      Sil
  4. güzel bir yazı olmuş,elinize sağlık..ilgimi çekeni anlatayım :)) sgk zaten çoğu sağlık hizmetlerinin bedelini vatandaştan çıkartıyor..yıllarca sağlık primi öde ama gene devlet senden sağlık için para talep etsin..vatandaşta bunu kabul ediyo..ses seda yok..maalesef..iyi günler..

    YanıtlaSil
  5. Ben; sonunda barkoda bağlanan beşer evrimine takıldım kaldım...ürkütücü.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar her zaman yersiz tüketime ve tüketim çılgınlığına karşı oldum ..olacağımda yazınızın konusu herkesimi ilgilendirir ...ama nerdeeeeee ilgilenmek
    neyse susayım)))))sevgiyle kalın

    YanıtlaSil
  7. Süper bi yazı olmuş ..

    YanıtlaSil
  8. Ben otomatik lağzımlık ticaretine girmeyi düşündüm yazınızı okuyunca sanırım girişimciler için büyük bir pazar var. Gerçi tuvalette kitap dergi okumalar sanırım bu zaman kaybına missileme için yapılıyordu. Eski filmlerin tanımı gibi olacak ama Yakında çok yakında bir acayip bir şekillerde olmamız kaçınılmaz olacak.

    YanıtlaSil
  9. of of of yeni keşfettim ben bloğunu, ne manyak bir yere geldim ben yahu diye bakınırken bir selam vereyim dedim, yazacak yer burayı buldum, süper yazılar, takipteyim, iyi bak kendine!
    Gamze

    YanıtlaSil
  10. Çok acayip yazıların var senin.Kitap falan çıkardınmı yada çıkarsana.anlatım dilin çok farklı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız14:06

      Bence çıkartmasın, atmosferin havası sönüyor o zaman.

      Sil
  11. blogunu yeni keşfettim süpersin. bana da beklerim

    YanıtlaSil

Lütfen eleştirinin sınırlarını zorlayın.
Yorumlama biçimi:Anonim'i seçerek isimsiz yorum yapabilirsiz.
Spam içeren yorum yayınlanmaz.Örn;küfür,hakaret,reklam,vb.
Yorum gönderildikten sonra yorum üzerindeki bütün haklar sitenindir.
Yorum gönderen herkes yukardaki yönergeyi onayladığını kabul ve ilan eder.